Publicatie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds [repost 2013]

Lianne

Publicatie van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds – 2 jaar EAT and get FIT

Uit de praktijk van…

Gewichtsconsulente Lianne Beijer bij EAT and get FIT

Aankomen – afvallen – beweging – bewustwording

Als gewichtsconsulente begeleid ik mensen met over- of ondergewicht. Over het algemeen willen de meeste cliënten zo snel en zo gemakkelijk mogelijk afvallen zonder al te veel toestanden. Dat is een prima doel, maar ik merk dat zij het element ‘bewustwording’ vaak vergeten en juist dát is in mijn ogen zeer belangrijk voor een geslaagd traject.

Zonder bewustwording en zelfkennis vallen ze elke keer in dezelfde valkuilen, ondanks het gezonde eetpatroon dat ze zichzelf via mijn methode proberen eigen te maken. In mijn praktijk staat de relatie tussen lichaam (beweging) – emotie (bewustwording) – ratio (kennis over het nieuwe eetpatroon) centraal. Deze driehoeksverhouding maakt het makkelijker om een nieuwe leefstijl te creëren die aansluit bij de behoeften van de cliënt.

Wat houdt bewustwording in?
Bewustwording begint met acceptatie. Het accepteren van je lichaam betekent niet dat je het oké vindt om over- of ondergewicht te hebben. Door je lichaam te accepteren zoals het op dat moment is, ontstaat er juist ruimte voor verbetering. Je lichaam accepteren houdt in dat je jezelf wilt voeden met producten die goed voor je zijn en dat je voldoende wilt bewegen om jezelf in topconditie te houden. Ik laat mijn cliënten inzien dat wanneer ze de strijd met zichzelf staken en hun lichaam accepteren als hun meest waardevolle bezit (zonder lichaam is het lastig om te leven, dus we mogen allemaal wel wat dankbaarder zijn, denk ik), dat het dan vanzelf goed gaat om voor zichzelf te zorgen.

Ik adviseer de volgende twee dingen te onthouden:

  • Waar je tegen vecht, blijft
  • Waar je je op focust, groeit

Dus iedere keer als ze in gevecht zijn met zichzelf over die extra kilo’s, of die eetaanval etc., zijn ze in gevecht met zichzelf. Dat is een gevecht dat ze nooit kunnen winnen! Deze negatieve houding maakt het bijna onmogelijk om een positieve verandering door te voeren. Wanneer ze hun huidige situatie accepteren en de focus verleggen naar hoe zij hun toekomst eruit willen laten zien, dan komt er ruimte voor verandering. Accepteer het ‘nu’ én richt op een positieve toekomst.

Emotie-eten
Het is bekend dat emotie-eten een grote rol speelt bij overgewicht en obesitas. Alleen het voedings- en bewegingspatroon van emotie-eters aanpassen, is daarom niet voldoende. Bewustwording en zelfkennis kunnen helpen bij het loskomen van eten als verslaving. Eten speelde voor mij lange tijd een emotionele rol, op verschillende manieren. Ik begrijp mijn cliënten hierdoor beter en probeer altijd nauw met hen samen te werken om (oude) blokkades op te sporen, hiermee te leren omgaan en vervolgens met een frisse blik op de toekomst aan een gezonde levensstijl te werken. Mijn praktijk bestaat pas een half jaar en mijn cliënten behalen nu al positieve resultaten.

Bronnen:

  1. EVMI, Obesitas vooral door emo-eten
  2. Gezondheidsnet.nlDikke mensen vaak emotie-eters
About Lianne information